“Καλώς ήρθατε στο blog Physical Relief Panagiotopoulos (prpanagiotopoulos.blogspot.com). Το blog PRP, που αποτελεί προέκταση του site PhysicalRelief.gr, παρουσιάζει κυρίως φυσικοθεραπευτικά θέματα, καθώς και τα νεότερα βίντεο από το YouTube κανάλι μου, όπου μπορείτε να κάνετε Εγγραφή - Subscribe (δωρεάν), για να μείνετε συντονισμένοι!! Ο δρόμος για την αποκατάσταση των παθήσεων και την αντιμετώπιση του πόνου, δεν είναι πάντα αυτοκινητόδρομος με μεγάλες ευθείες, αλλά συχνά είναι ένας δύσβατος χωματόδρομος με πολλές στροφές. Καλείται λοιπόν ο φυσικοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ιατρό, και εφοδιασμένος με γνώσεις, εξοπλισμό, υπομονή, να διανύσει τον εκάστοτε δρόμο με επιτυχία. Αργά ή γρήγορα όμως, το χαμόγελο του ασθενή τον ανταμείβει...” Ιωάννης Παναγιωτόπουλος

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Θεραπεία με κούκλα (Doll Therapy)

H doll therapy, αποτελεί μία από τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, κατάλληλη για μερικούς ηλικιωμένους με άνοια, συνήθως μέτριου σταδίου. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, σε κλινικές μακροχρόνιας φροντίδας του εξωτερικού, που εφήρμοσαν την doll therapy, με στόχο τη μείωση των συμπεριφορικών και ψυχολογικών διαταραχών, σε ανθρώπους με άνοια.

Η doll therapy, βασίζεται στη θεωρία της προσκόλλησης, του Βρετανού ψυχολόγου J. Bowlby. Δηλαδή ότι με την doll therapy, μπορεί να αντιμετωπιστούν πιθανές συμπεριφορές προσκόλλησης ανθρώπων με άνοια, με κάποια άτομα από το οικείο περιβάλλον τους, που ενδεχομένως και να μην υπάρχουν.

Ως εργαλείο θεραπείας η doll therapy, έχει παρόμοια δράση με άλλες μη φαρμακευτικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως της pet therapy, art therapy, χοροθεραπείας, και μουσικοθεραπείας. Σε παγκόσμια κλίμακα, ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από άνοια αυξάνεται ραγδαία, οπότε κρίνεται επιτακτική η ανάγκη περισσότερων ερευνών στις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις.

Μέχρι σήμερα, έρευνες σε διάφορες χώρες όπως στις Η.Π.Α., στην Αγγλία, στην Αυστραλία και στον Καναδά, δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη της doll therapy σε ανθρώπους με άνοια. Συγκεκριμένα, βελτιώθηκε η κοινωνικότητα των ατόμων, μειώθηκε η επιθετικότητα -διέγερση, ευνοήθηκαν στην πρόκληση ευχάριστων συναισθημάτων, και εντέλει μειώθηκε η φαρμακευτική τους αγωγή.

Να τονίσουμε όμως, ότι η doll therapy δεν εφαρμόζεται σε όλους, αλλά σε εξατομικευμένες περιπτώσεις, σε ανθρώπους που παρατηρούμε τα προαναφερθέντα οφέλη, πάντα σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια, και την κλινική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας. Οι φροντιστές επαγγελματίες ή συγγενείς, θα πρέπει να έχουν την ανάλογη εκπαίδευση και ενημέρωση, πριν την εφαρμογή της doll therapy. 


ΠΗΓΗ: www.goldencarers.com
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Διαδραστική σωματική άσκηση για ηλικιωμένους

Όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι, η άσκηση στα άτομα τρίτης ηλικίας, πρωτίστως είναι σημαντική, γιατί θωρακίζει τα οστά, προωθεί την αιματική κυκλοφορία, μειώνει τον κίνδυνο των πτώσεων, βελτιώνει την αντοχή, και τελικά τη λειτουργικότητα του ατόμου.

 
Εκτός από τα οφέλη για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ηλικιωμένων, η άσκηση βοηθάει και στη βελτίωση της ψυχικής τους υγείας αφού παρατηρείται, βελτίωση της μνήμης, βελτίωση του ύπνου, μείωση της κατάθλιψης, ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων και συνεργασίας, καθώς και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.

Όπως στα παιδιά, επιστρατεύουμε παιχνίδια για να ασκηθούν, κάτι αντίστοιχο κάνουμε με τους ηλικιωμένους. Τους δίνουμε δηλαδή ένα ερέθισμα, μια διαδραστική ευχάριστη δραστηριότητα, για να πετύχουμε αφενός τα οφέλη της άσκησης, και αφετέρου να να μην μοιάζει με αγγαρεία. Γενικά, οποιαδήποτε δραστηριότητα αυξάνει την καρδιακή συχνότητα θεωρείται άσκηση, όπως ο χορός, η κηπουρική, ή τα οικιακά.

Ο φυσικοθεραπευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τρία θεραπευτικά σχήματα. Η διαδραστική σωματική άσκηση μπορεί να γίνει ατομικά (π.χ. σε κλινήρεις ασθενείς) , ανά ζεύγη ή ομαδικά (με συμμετοχή τριών ατόμων και άνω). Η δουλειά μας βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στη φαντασία. Με λίγη φαντασία λοιπόν, βρίσκουμε δραστηριότητες που να ταιριάζουν στις κινητικές δεξιότητες, και επιθυμίες των ηλικιωμένων (π.χ. με μπαλόνια, μπάλες, μπασκέτες, σεντόνια, bowling, boccia, νέες τεχνολογίες exergames, ή αθλήματα από τους geri olympics).

Στα παραπάνω διαδραστικά παιχνίδια, εντέλει δεν έχει υπάρχει ηττημένος. Είναι όλοι νικητές, γιατί αποκτούν δίψα για ζωή μέσα από το δημιουργικό ανταγωνισμό που αναπτύσσεται μεταξύ τους, και ωφελούνται τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Διαδραστικά ψυχαγωγικά προγράμματα για ηλικιωμένους

Εκτός από την άνοια που συχνά αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανία, την καθημερινή ρουτίνα δηλαδή. Ό,τι τους βγάζει από την καθημερινή ρουτίνα, τους προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, και ταυτόχρονα θωρακίζει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή ορμονών, που λέγονται ενδορφίνες.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), με τις οποίες συνεργάζομαι, έχουμε την τύχη να μας επισκέπτεται η καλλιτεχνική ομάδα, Οι Άγγελοι της Χαράς. Οι Άγγελοι της Χαράς επιλέγουν παλιά τραγούδια της Αθήνας, ώστε να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ηλικιωμένοι, αφού γνωρίζουμε ότι σε ανθρώπους με άνοια, επηρεάζεται η βραχύχρονη μνήμη, και όχι η μακρόχρονη μνήμη, η οποία πλήττεται μόνο στα τελικά στάδια της άνοιας. Μεταξύ άλλων, εκτελούν απολαυστικά θεατρικά σκετς, που χαρίζουν άφθονο γέλιο στους ηλικιωμένους.

Έχω διαπιστώσει με τα μάτια μου, ότι οι Άγγελοι της Χαράς, λειτουργούν ως φάρμακο τόσο κατά της άνοιας, όσο και κατά της ανίας, για τους ηλικιωμένους. Οι ένοικοι συμμετέχουν ενεργά στα διαδραστικά μουσικοχορευτικά ή δραματοθεραπευτικά δρώμενα, ενώ παράλληλα συζητούν τις εντυπώσεις τους για μέρες, με τα οικεία τους πρόσωπα. Μου προκαλεί μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση, όταν βλέπω ηλικιωμένους με άνοια, να θυμούνται την προγραμματισμένη ημέρα που μας επισκέπτονται οι Άγγελοι της Χαράς, και να τους περιμένουν με ανυπομονησία.

Το σημαντικότερο ωστόσο για μένα, είναι ότι οι ένοικοι των Μ.Φ.Η. έχουν κάτι να περιμένουν, και αποκτούν ένα κίνητρο για ζωή. Περιμένουν την επόμενη φορά που θα έρθουν οι Άγγελοι της Χαράς, άρα αποκτά ένα χρώμα το νόημα της ζωής τους. Γίνονται για λίγο πάλι παιδιά, και αυτό φαίνεται κάθε φορά στο χαμόγελο που είναι ζωγραφισμένο στο πρόσωπό τους.



Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Φροντίζοντας όσους φροντίζουν

Όσοι ασχολούνται συστηματικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων με άνοια, λέγονται φροντιστές. Οι φροντιστές διακρίνονται σε 2 κατηγορίες, στους συγγενείς και στους επαγγελματίες. Ο φροντιστές είναι οι κρυφοί ασθενείς, καθώς καλούνται να διαχειριστούν το φορτίο της φροντίδας του ηλικιωμένου, γνωστό ως φορτίο του φροντιστή.

Το φορτίο του φροντιστή έχει τις εξής 3 διαστάσεις. Το σωματικό, το ψυχολογικό, και το οικονομικό φορτίο. Μάλιστα καθώς η νόσος εξελίσσεται, αναλογικά αυξάνεται και το φορτίο του φροντιστή, σε όλα τα επίπεδα. Οι περισσότεροι φροντιστές μπορεί να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης (θυμός, ντροπή, ενοχή, θλίψη, μοναξιά, πένθος), οπότε και κρίνεται επιτακτική η βοήθεια από κάποιον ειδικό.

Για να είναι αποδοτικός ο φροντιστής, θα πρέπει να δώσει σημασία σε 2 σημεία κλειδιά. Πρώτον, στη φροντίδα του εαυτού του, και δεύτερον στην κατάλληλη ενημέρωσή του για την άνοια. Καλό είναι, να κάνετε διαλείμματα ως φροντιστής, και να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας (ασχολία με χόμπι, βόλτα με φίλους, κινηματογράφος κ.α.). Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από τον οικογενειακό σας περίγυρο, και από επαγγελματίες φροντιστές, ώστε να κατανεμηθεί το φορτίο σας σε περισσότερους ανθρώπους.

Δεύτερον, αναφορικά με το κομμάτι της ενημέρωσης, μπορείτε να προσεγγίσετε κέντρα ημέρας (Κ.Η.Φ.Η.), Εταιρείες Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Μ.Φ.Η., ή κάποιον ειδικό επιστήμονα που εμπιστεύεστε στα θέματα της άνοιας. Επίσης, υπάρχουν υποστηρικτικές ομάδες φροντιστών, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας, και τους προβληματισμούς σας με άλλους φροντιστές.

Ένας από τους σημαντικούς ρόλους λοιπόν των Μ.Φ.Η., είναι η αποφόρτιση των φροντιστών. Μη διστάσετε λοιπόν, αν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε στη φροντίδα του αγαπημένου σας ανθρώπου, να κάνετε μία αλλαγή. Πολύ πιθανόν τότε, να έχετε περισσότερο δημιουργικό χρόνο να μοιραστείτε μαζί του.
Διαβάστε περισσότερα...